medikal-ayak-bakimi.png

Medikal Ayak Bakımı

Son yıllarda bilinirliği giderek artan medikal ayak bakımı her bireyin yaptırması gereken bir uygulamadır. Günlük yaşantıda ayaklar, sanıldığından çok daha yüksek bir öneme sahiptir. Gün boyunca vücudun uyguladığı baskı ve basıncı en çok hisseden organ olarak ayaklar dikkat çekmektedir. Bu kapsamda ayaklara, bir bütün olarak, bakım yaptırılması büyük önem arz eder.

Medikal ayak bakımının içerisinde ayak, tırnak ve deriyi ilgilendiren işlemler bulunmaktadır. Uygulanışı itibariyle medikal bir uygulama olup bu alanda eğitim almış podologlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu yönüyle değerlendirildiğinde salt kozmetik kaygılardan uzak olduğu bilinmelidir. Ayrıca ayak bakımının her ne kadar medikal bir uygulama olsa da estetik amaçlara da hizmet ettiği vurgulanmalıdır. Dolayısıyla ayak sağlığını ilgilendiren sorunların önüne geçilebilmesi için düzenli periyotlarda medikal ayak bakımı yaptırılması tavsiye edilmektedir.

Medikal Ayak Bakımı Nasıl Yapılır?

Kimi mecralarda pedikür uygulamasıyla karıştırılan medikal ayak bakımının, pedikürden oldukça farklı bir işlem olduğu öncelikle belirtilmelidir. Güzellik salonlarında sulu bir işlem olarak pedikür uygulanmaktadır. Bu işlem yalnızca ayağın estetik ve kozmetik görünüşüyle ilgilidir. Öte yandan medikal ayak bakımı ise kuru bir uygulama olmasıyla dikkat çekmektedir. Bu yönüyle de ayak sağlığı için sağlıklı uygulamaları içermektedir.

Medikal ayak bakımının uygulanışı kuru olarak gerçekleştirilir. Bu doğrultuda ayak ve tırnaktaki ölü dokular ve sinirler tespit edilmektedir. Ardından bu dokular bölgeden alınmakta ve bölgeye canlılık kazandırılması hedeflenmektedir. Kastedilen canlılık ise hem medikal hem de estetik olarak gerçekleşir. Oysa pedikür işlemi sulu olarak uygulanır ve bölgedeki canlı dokuları da hedef alabilmektedir. Bu nedenle uzun vadede ayak sağlığına zarar verebilen bir uygulama olarak pedikür ön plana çıkar.

Kimler Medikal Ayak Bakımı Yaptırabilir?

Temel itibariyle her yaştan farklı insanların medikal ayak bakımı yaptırması gereklidir. Bununla birlikte bazı grupların ayak sorunları için risk altında olduğu bilinmektedir. Bu kişilerin ayak bakımına ayrıca önem vermeleri gerekmektedir. Kimler medikal ayak bakımı yaptırmalı sorusuna cevaben:

  • Gün içerisinde uzun saatler ayakta duranlar
  • Sporcular
  • Diyabet hastası olanlar
  • Tırnak batması sorunu yaşayanlar
  • Ayak veya tırnak mantarı olanlar

Bu kişilerin ayak sağlığıyla ilgili sorunlar yaşaması beklenmektedir. Bununla birlikte mevcut sağlık sorunlarının da ayak veya vücudun başka bölgelerindeki işleyişe ve beden sağlığına zarar vermesi olağan bir durumu temsil eder.

Bu sebeple herkesin, özellikle de yukarıda sayılan durumları yaşayan bireylerin medikal ayak bakımı yaptırması gerekmektedir. 3-4 haftayı geçmeyecek periyotlarla uygulanması, podologlar tarafından önerilmektedir. Ayak bakımlarını aksatan kişilerin çeşitli ayak sorunlarıyla uğraşması kaçınılmaz bir son olacaktır.

Medikal Ayak Bakımı Neleri Kapsar?

Ayak sağlını korumak ve ayak sorunlarının önüne geçmek için başlanması gereken nokta medikal ayak bakımı olmalıdır. Düzenli aralıklarla bakım yapılan ayaklarda sağlık sorunları oluşması oldukça düşük bir ihtimaldir. Ayrıca podoloji uygulamalarının yapıldığı ayak sağlığı merkezlerinde daha sağlıklı ayaklara sahip olabilmek adına önemli rehberlik çalışmaları da yapılmaktadır. Medikal ayak bakımının ilgilendiği ayak sağlığı sorunları arasında:

  • Diyabetik ayak bakımı
  • Kalınlaşmış tırnak bakımı
  • Ayak/Tırnak mantarları
  • Topuk çatlakları
  • Ayak siğilleri
  • Batık tırnak
  • Nasır bakımı

Tüm bu konular podoloji hizmetlerinin çalışma alanını oluşturmaktadır. Sayılan ayak sorunlarının önlenmesi adına yapılacak olan koruyucu hizmetler de yine medikal ayak bakımının konusudur. Ek olarak mevcut ayak sorunlarının iyileştirilmesi için yapılacak çalışmalar da bu kapsamda uygulanmaktadır.

Medikal Ayak Bakımının Faydaları Nelerdir?

Sağlıklı ayaklara sahip olabilmek için her bireyin düzenli aralıklarla medikal ayak bakımı yaptırması gerekmektedir. Bu uygulama sonucunda ayak sağlığı için önemli faydalar sağlanmaktadır. Çeşitli hastalıkların önlenmesi ayak bakımı sayesinde mümkün olmaktadır. Ayrıca var olan hastalıkların iyileştirilmesinde de medikal bakımın önemi büyüktür. Medikal ayak bakımının faydaları şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Ayaklarda oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçilmesi
  • Daha sağlıklı ayaklara sahip olunabilmesi için rehberlik alınması
  • Alternatif hizmetlere yönlendirilmesi (ayak analizi, tırnak bakımı vb.)
  • Yaşam konforu düşmeden medikal bir hizmet alınabilmesi
  • Estetik olarak daha güzel ayaklara sahip olunması

Bu gibi daha pek çok neden dolayı her yetişkin bireyin ayak sağlığına önem vermesi gerekmektedir. Sizler de ayak sağlığınızı önemsiyorsanız bizimle iletişime geçerek ilk adımı atabilirsiniz.

Pedikür yaptırmak sağlıklı mıdır?

Hem hijyen açısından hemde yanlış tırnak kesimi olabileceğinden dolayı pedikür yaptırmak sağlıklı değildir

Medikal ayak bakımı 3-4 haftada bir yapılması yeterlidir.

Bütün yaptığımız İşlemlerden sonra normal yaşantınıza geri dönebilirsiniz.

Medikal ayak bakımı ne sıklıkla yapılmalı?

Medikal ayak bakımı 3-4 haftada bir yapılması yeterlidir.
WhatsApp Hemen Ara