Ayak Siğilleri Bulaşıcı Mıdır?

Ortaya çıkış nedeni virüs olan ayak siğilleri bulaşıcı olduğu söylenebilir. HPV adı verilen virüsün çeşitli bölgelerden vücuda girmesi sonucu siğiller oluşur. El, yüz, boyun ve eller gibi farklı bölgelerde oluşan siğiller ayak bölgesinde ve özellikle tabanda çıktığında yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürür. Ayak üzerine basmayı, ayakta durmayı ve yürümeyi eziyet haline getiren bir sağlık sorunu haline gelir.

Bu nedenle bulaşıcı niteliği olan ayak siğillerinden korunma yöntemlerine başvurulmalıdır. Bunların en başında ise elbette kişisel hijyen gelmektedir. Ayrıca özellikle ayak bölgesinde çatlak ve mantarların HPV virüsünün bölgeye girişine elverişli bir ortam olduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle düzenli ayak bakımları yaptırmak da siğillerden korunmak için etkili bir yöntemdir.

Ayak Siğili Belirtileri Nelerdir?

Niteliği itibariyle ayak tabanındaki siğiller, vücudun diğer bölgelerindeki siğillerden farklı olarak gelişir. Ayak üst ve tırnak bölgeleri de dahil olmak üzere tüm siğiller deriden dışarıya doğru büyüme gösterir. Bu nedenle estetik açıdan bireyin fark etmesi oldukça kolaydır. Farklı renk ve şekillerde büyüyebilen siğiller taban bölgesinde yalnızca beyaz bir pul tanesi olarak görülür.

Büyüme yönü deri içine doğru olduğundan günlük yaşantıyı zorlaştırır. Başta ayakta durma ve yürümede zorlanma şeklinde kendini gösteren siğilleri önceden fark etmek mümkündür. Bunun için dikkat edilmesi gereken ayak siğili belirtileri şöyle sıralanır:

  • Ayakta dururken ve/veya yürürken tabanda ağrı
  • Ayak tabanındaki nasırımsı sertlik
  • Tabandaki küçük siyah noktalar
  • Tabanın ön bölümünde, parmakların altında oluşan lezyonlar (küçük etli büyümeler)

Ayak Siğilleri Nasıl Önlenir?

İnsanın yaşam kalitesiyle birlikte genel sağlık durumuna zarar veren ayak siğillerinden korunmak için yapılması gerekenler büyük oranda hijyenle ilgilidir. Bununla birlikte siğillerin ortaya çıkışına zemin hazırlayan ayak hastalıklarının da iyileştirilmesi veya önlenmesi önemlidir.  Buna göre ayak siğilleri nasıl önlenir sorusuna cevaben:

  • Havuz, hamam gibi ortak kullanım yerlerinde çıplak ayak gezmemek
  • Ortak kullanılan banyolara girmeden önce banyonun iyice temizlendiğinden emin olmak
  • Ayak bakımlarını aksatmama
  • Başta ayak olmak üzere genel kişisel temizliğe dikkat etmek
  • Ayak mantarı ve nasır gibi HVP virüsünün girişine müsait durumları ortadan kaldırmak/oluşmasını engellemek

önerileri sayılabilir. Bu maddelere dikkat edildiğinde siğil oluşma ihtimali oldukça düşüktür. Yine de cinsel ilişki yoluyla bile siğillerin bulaşabildiğini göz önüne alındığında siğillerin iyileşmesi konusunda da bilgi vermek gerekir.

Ayak Siğili Nasıl İyileşir?

Medikal literatürde plantar siğil ismiyle de anılan ayak tabanındaki siğillerin iyileştirilmesi farklı teknikler kullanılabilir. Ayak siğili tedavisi için kullanılan bazı teknikler:

  • Asit tedavisi: Salisillik adı verilen bir asit türü kullanılır. Siğillerin üzerine uygulanan ilaçlara bu madde eklenerek siğillerin yakılması sağlanır.
  • Kriyoterapi: En sade haliyle siğillerin dondurulması olarak tanımlanabilir. Çoğu zaman diğer yöntemlerle bir arada kullanılır.
  • Lazer tedavisi: Bu teknikte hedefte siğilin kendisi değil onu besleyen damarlar yer alır. Bu damarların siğille bağlantısı kesilerek beslenmesi ve büyümesi engellenir. Beslenemeyen siğiller zaten bir süre sonra ortadan kaybolur.
  • Cerrahi müdahale: Diğer yöntemlerin fayda etmediği durumlarda başvurulur. Ağrılı bir teknik olduğu için daima son çare olarak düşünülür. Büyük oranda diğer teknikler yardımıyla iyileşme sağlanır.

Son Gönderi

WhatsApp Hemen Ara